fbpx

Tietoa villasta – mistä villaa saadaan?

Ihmisen ja lampaan yhteinen historia ulottuu vuosituhansien taakse. Nykytiedon mukaan ihminen on kesyttänyt lampaan kotieläimekseen noin 8000 eaa. Aasiassa ja Lähi-Idässä. Vuosisatojen saatossa lammasta on jalostettu ja risteytetty ja saatu näin syntymään useita rotuja villa-, turkis- ja lihatuotantoon.

Lampaiden kasvupaikka, ilmasto ja hoito vaikuttavat villan laatuun. Villakuidun pituus riippuu rotuominaisuuksien lisäksi keritsemisvälistä, joka voi vaihdella puolesta vuodesta vuoteen.

Keritsemisen jälkeen villa lajitellaan kuidun hienouden, pituuden, lujuuden ja värin mukaan ja pestään, jotta saadaan poistettua roskat, lisäaineet ja villarasva.

Kehruuprosessin mukaan villa ryhmitellään karstavillaan ja kampavillaan.

Karstavillalanka on lyhyehköistä kuiduista kehrättyä pörröistä ja paksuhkoa lankaa, jossa on noin 1% pesun jälkistä villarasvaa.

Kampavillalanka on pitkistä kuiduista kehrätty sileäpintainen ja usein ohut lanka, jossa on vain 0,5% villarasvaa jäljellä.

Lambswool on alle seitsemän kuukauden ikäisestä karitsasta kerittyä villaa.

Tärkeimmät villatyypit ja niitä tuottavat rodut

  • Merinorodut ja englantilaiset downlampaat tuottavat vain pohjavillaa, joka on hienoa, kiharaa ja pehmeää soveltuen erittäin hienoihin kampalankoihin.
  • Vain peitinvillaa tuottavia rotuja ovat mm. leicester- ja lincoln-lampaat, joista saadaan loiva-aaltoista, pitkäkuituista ja kiiltävää villaa sekä cheviot- ja romney march -rodut, joista kehrätään karkeampia kampalankoja
  • Edellisiä rotuja risteyttämällä on jalostettu crossbred-lampaita, joiden hieno ja verraten pitkä villalaatu sopii moniin tarkoituksiin.
  • Sekä alus- että peitinvillaa tuottavat rodut ovat yleensä maatiaislampaita. Villa sisältää hienoa kiharaista alusvillaa ja pidempää peitinvillaa ja sitä käytetään pääosin karkeina karstalankoina.

Suomenlampaan villa on pääsääntöisesti keskihienoa. Vaikka rotu on pohjavillatyyppinen, villassa voi olla myös jonkin verran peitinkarvoja. Käsi- ja taideteollisuudessa arvostettu villa on ominaisuuksiltaan kiiltävää, joustavaa, pehmeää, eläväpintaista ja sillä on villasukkatehtaan tarpeisiin hiukan liian erinomaiset huopumisominaisuudet.

Muita villalaatuja ovat mm:

– Mohairvilla, jota saadaan angoravuohista.
– Kashmirvilla, jota saadaan kashmirvuohista.
– Angora on angorakanin karvaa, erittäin hienoa, pehmeää ja kevyttä.
– Myös kamelinkarvaa sekä laaman ja sen sukuisten alpakan, vikunjan ja guanakon villaa käytetään tekstiiliteollisuudessa.

 

Lähteet:
(lähde: Tekstiilitieto, Raija Markula, WSOY)
https://lammasyhdistys.fi/jalostus/rodut/suomenlammas/